STF Saltoluokta söker fjällvärdar, sommarsäsongen 2023

Svenska Turistföreningen är en av Sveriges största ideella organisationer och har sedan starten 1885 gjort det möjligt för människor att upptäcka Sverige genom att inspirera och möjliggöra små och stora äventyr. Vi värnar om Sveriges natur- och kulturmiljöer så att även kommande generationer kan fortsätta att upptäcka dem. Föreningen har cirka 246 000 medlemmar och ungefär 250 genuina och personliga boenden i Sverige. Har du sett ett har du långt ifrån sett alla. Varje år arrangeras tusentals aktiviteter och kurser på våra boenden och i föreningens ungefär 65 lokalavdelningar. Läs mer om STF och upptäck Sverige på www.svenskaturistforeningen.se

Nu söker vi fjällvärdar till STF Saltoluokta Fjällstation
Att arbeta på en fjällstation är ingen dag sig lik. Som Fjällvärd kommer du vara en viktig del till att varje gäst får en minnesvärd helhetsupplevelse från fjällstationen. Hos oss får du ta ett stort ansvar att införliva gästens upplevelse. Livet på en fjällstation är varierande, spännande och lärorikt, precis som en dag på fjället kan vara. Som en del av fjällstationen kommer du arbeta i en sammansvetsad arbetsgrupp som endast ser möjligheter. I gruppen stöttar vi varandra och hjälper till i alla delar på fjällstationen om det behövs. Våra värdeord omtänksam, nyfiken, äkta, professionell och engagerad genomsyrar hela vår organisation och arbetssätt.

Saltoluokta Fjällstation är en pärla i Norrbottens fjällvärld. Hit söker sig såväl vana fjällvandrare, aktiva barnfamiljer och de som upptäcker fjällen för första gången. Fjällstationen ligger vid sjön Langas, och man tar sig till oss via båt. Många imponeras av Huvudbyggnaden, som i stort sett är intakt från 1918, med timrade väggar, levande ljus och inredning från byggåret. STF Saltoluokta har 106 bäddar och många gäster stannar ett dygn för att ta en bastu, äta en tvårätters i restaurangen och sova en god natts sömn innan de åker vidare på sin fjälltur. Vi jobbar mycket med lokala råvaror, bakar vårt bröd själva, har en kravmärkt frukostbuffé och strävar efter att vara en hållbar anläggning. 

Är du en social person som uppskattar att arbeta tillsammans med andra, i en spännande miljö dit människor från hela världen söker sig för att uppleva världsarvet Laponia? Saltoluokta Fjällstation är ett andra hem för många och en plats att återkomma till både för gäster och personal. Våra gäster uppskattar Salto för den mysiga atmosfären, det trevliga bemötande och den hänförande naturen. Personalen lyfter fram den goda stämningen, hemmakänslan och möjligheten att jobba med varierande uppgifter och spendera lediga dagar i vacker fjällmiljö.  

Vad innebär rollen som Fjällvärd?

Vi arbetar med roterande arbetsuppgifter, så du har möjlighet att jobba inom flera avdelningar. Beroende på dina tidigare erfarenheter kan arbetsuppgifterna variera, men innebär alltid någon av följande uppgifter:

Lokalvård Att städa på Fjällstationen är en mycket viktig arbetsuppgift. Du tycker om att hålla ordning och reda men också att göra det hemtrevligt och mysigt i husen. Du är van att arbeta effektivt och självständigt, och städar både allmänna utrymmen och gästrum som varierar i antal mellan olika dagar.

Frukost, lunch och kvällsservering
Vi erbjuder våra gäster frukost, lunch och middag alla dagar i veckan. Under arbetspasset är det stundtals högt tempo, och vi jobbar efter uppsatta rutiner för att arbetet ska gå smidigt och gästerna bli nöjda. Du har lätt för att ta instruktion och har mod att fatta egna beslut om situationen så kräver. Du presenterar menyn och tycker om att ge gästerna en minnesvärd upplevelse.

Reception och butik
I receptionen välkomnar du gäster, checkar in och ut samt tar betalt i kassan. Du svarar på gästernas frågor och hjälper till med turtips. Du håller koll på butiken och fyller på och städar när det behövs. I recpetionen jobbar vi med bokningssystemet Hot Soft och kassasystemet Open.

Lättare matlagning
Beroende på din tidigare erfarenhet inom köket kan du få möjlighet att arbeta i restaurangköket med enklare matlagning och bakning.

Guidning, vaktmästeri och däcksman
Dessa arbetsuppgifter erbjuds inte som heltidstjänster, men kan bli aktuellt beroende på dina erfarenheter. För guide krävs Fjälledarnormen och för vaktmästeri & däcksman krävs förarbevis för terränghjuling samt läkarbevis för sjöfolk.


Vem är du?

 • Meriterande om du tidigare har arbetat inom besöksnäring och/eller inom hotell- och restaurang
 • Meriterande om du arbetat med bokningssystemet Hot Soft, Book Visist och kassasystemet Open
 • Meriterande om du har förarbevis för terränghjuling, vana att arbeta på båt och/eller fjälledarnormen
 • Uppskattar ordning och reda
 • Lagspelare som älskar att samarbeta
 • Tar ett stort ansvar över dina arbetsuppgifter och helhetsresultatet
 • Goda kunskaper inom svenska och engelska
 • Intresse för fjällnatur och samisk kultur

Vi värdesätter ditt driv, din kommunikationsförmåga och din förmåga att skapa de bästa förutsättningarna till gästmöten som går hand i hand med STF värdeord omtänksam, nyfiken, äkta, professionell och engagerad.

Information om tjänsten

 • Anställningsform: Säsongsanställning
 • 80-100% mellan 2023-06-11 – 2023-09-21
 • Arbetsschemat följer verksamhetens behov och är förlagd till såväl vardagar som helger, dagtid som kvällstid.
 • Lön enligt kollektivavtal Visita/HRF, Turistsupplementet
 • Kostavdrag enligt kollektivavtal


Vad erbjuder vi?

 • Personalboende mot hyresavdrag tillsammans med kollegor på fjällstationen
 • En fritid med fjället precis utanför dörren
 • Utvecklingsmöjligheter inom STF
 • Erfarenhet från besöksnäringen


Har du frågar, är du varmt välkommen att kontakta Platschef Julia Palo på mail julia.palo@stfturist.se.

Intervjuer görs löpande och tjänster kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdag.
Intervjuer görs via Teams.
Vi prioriterar ansökande som kan arbeta HELA anställningsperioden, alltså 2023-06-11 – 2023-09-21. 

Ansökan