Fjällguide till STF Abisko, Norrskens-/Skidsäsong 2021-2022

Svenska Turistföreningen är en av Sveriges största ideella organisationer och har sedan starten 1885 gjort det möjligt för människor att upptäcka Sverige genom att inspirera och möjliggöra små och stora äventyr. Vi värnar om Sveriges natur- och kulturmiljöer så att även kommande generationer kan fortsätta att upptäcka dem. Föreningen har cirka 246 000 medlemmar och ungefär 250 genuina och personliga boenden i Sverige. Har du sett ett har du långt ifrån sett alla. Varje år arrangeras tusentals aktiviteter och kurser på våra boenden och i föreningens ungefär 65 lokalavdelningar. Läs mer om STF och upptäck Sverige på www.svenskaturistforeningen.se


STF Abisko Turiststation är Svenska Turistföreningens nordligaste anläggning och är placerad i Abisko Nationalpark. Här har vi funnits i över 110 år. Vi har 377 bäddar, KRAV 2-märkt restaurang, butik med uthyrning av friluftsutrustning, linbana och guideverksamhet. Gästerna som besöker oss kommer från hela världen, året runt.

Vill du bli en del av vårt team? Vi söker nu driftiga och kunniga fjällguider!

Du kommer att vara en del av fjällsporten som framför allt guidar dagsturer i Abiskoområdet och norrskensguidningar under norrskenssäsongen. Vintertid leder sporten ibland även kursveckor samt fjällturer med övernattning. Fjällsporten samarbetar med Nuolja Offpists skidpatrull under vintern. Du kommer även ingå i teamet som utför räddningsinsatser vid händelse av ett allvarligt tekniskt fel.

Som guide i Abisko gillar du att möta och ta hand om våra gäster från alla jordens hörn på ett välkomnande och profissionellt sätt. De som kommer till Abisko för att titta på norrskenet är oftast mycket ovana vid kyla och då har du en viktig uppgift i att se till att dom känner sig trygga ute på tur. En stor del utav jobbet som guide i Abisko är att leda turer upp till Aurora Sky Station där du på ett engagerande sätt ska ge gästerna en djupare förståelse för norrskenet förhöja deras norrskensupplevelse.

Vi önskar att du uppfyller följande:

 • Du är utbildad i Fjällsäkerhetsrådets grundläggande fjälledarnorm http://www.fjallsakerhetsradet.se/fjallsakerhetsradet/fjalledarnormen/
 • Du har gått en kurs i vildmarksförstahjälpen, så som Wilderness Advance First Aid eller Wilderness First Responder
 • Du kan visa dokumenterade betyg eller ha referenser från tidigare praktik- och arbetsplatser som påvisar god förmåga att kommunicera och kunna leda grupper på fjället på ett professionellt sätt
 • Innehar B-Körkort
 • Du kan svenska och engelska flytande och det är meriterande om du kan ytterligare något språk
Meriterande är om du:

 • Har gått en guideutbildning
 • Har erfarenhet av att arbeta som guide
 • Har vistats i Abisko med omnejd och känner till omgivningarna
 • Har erfarenhet från klippklättring/reparbete
 • Har intresse och kunskap kring samisk kultur och fjällnatur
 • Har tidigare erfarenhet av serviceyrken, gärna erfarenhet av liknande arbetsuppgifter
Har du ett specialintresse som exempelvis fotografering, grafisk design eller historia så tycker vi att det är roligt att få veta detta!

Övrigt som är bra att veta:

 • Lön och arbete enligt HRF:s kollektivavtal. Tjänsterna är säsongsanställning med en arbetstid om 70-80% där variationer kan förekomma.
 • Säsongen sträcker sig mellan den 8:e november 2021 och den 24:e april 2022. Anställningen gäller hela säsongen, söker du tjänsten bör du vara tillgänglig hela perioden. 
 • Personalboende i närheten av Turiststationen i eget rum med dusch och toalett där du delar kök med dina säsongskollegor.
Ansöker gör du genom att fylla i ansökningsformuläret med ett personligt brev samt CV. Berätta vem du är, varför du söker arbete hos oss i Abisko och varför du tror att du skulle passa för tjänsten. Var beredd på att lämna referenser om du går vidare i rekryteringen. Ansök gärna så fort som möjligt då vi håller intervjuer löpande under annonseringstiden.
Läs gärna mer om oss på https://www.svenskaturistforeningen.se/boende/stf-abisko-turiststation/

Ansökan