Fjällguide till STF Abisko Turiststation vinter 2020/2021

Svenska Turistföreningen är en av Sveriges största ideella organisationer och har sedan starten 1885 varit pionjärer för att upptäcka Sverige. Genom att guida och inspirera till små och stora äventyr vill vi att fler människor ska få möjligheten att förstå och dela vår upptäckarlust. Vi vill värna om och utveckla våra unika miljöer så att vi kan lämna över dem till nästa generation. Föreningen har cirka 240 000 medlemmar och ungefär 300 boenden i Sverige, från fyr och fjällstation till skepp och hotell. Internationellt är STF en del av vandrarhemsorganisationen Hostelling International med 4 000 anläggningar i 90 länder. Varje år arrangeras tusentals aktiviteter och kurser på anläggningarna och i föreningens ungefär 65 lokalavdelningar. STF ger ut medlemstidningen Turist. Helårsanställda är cirka 270 och STF omsätter ungefär 370 miljoner kronor. Läs mer om STF och upptäck Sverige på www.svenskaturistforeningen.se/ eller www.facebook.com/svenskaturistforeningen


Vill du bli en del av vårt team? Vi söker nu driftiga och kunniga guider! 

Som guide hos oss blir du en del av fjällsporten som främst guidar dagsturer i Abisko Nationalpark och kvällsturer på STF Aurora Sky Station under norrskenssäsongen. När skidsäsongen tar vid leder fjällsporten även toppturer, kursveckor samt fjällturer med övernattning. Fjällsporten samarbetar med Nuolja Offpists skidpatrull under vintern och du kommer även ingå i teamet som utför räddningsinsatser vid händelse av ett allvarligt tekniskt fel i linbanan. 

Som guide i Abisko gillar du att möta och ta hand om våra gäster från alla jordens hörn på ett välkomnande och profissionellt sätt. De som kommer till Abisko för att titta på norrskenet är oftast mycket ovana vid kyla och då har du en viktig uppgift i att se till att dom känner sig trygga ute på tur. En stor del utav jobbet som guide i Abisko är att leda turer upp till STF Aurora Sky Station där du på ett engagerande sätt ska ge gästerna en djupare förståelse för norrskenet förhöja deras norrskensupplevelse. Det är därför viktigt att du är flexibel, kan jobba långt in på natten och tycker om utmaningen att engagera och inspirera gästerna även på kvällar där förutsättningar för norrsken inte är optimala. 

Vi önskar att du uppfyller följande:

 • Du är utbildad i Fjällsäkerhetsrådets grundläggande fjälledarnorm http://www.fjallsakerhetsradet.se/fjallsakerhetsradet/fjalledarnormen/
 • Du har gått en kurs i vildmarksförstahjälpen, så som Wilderness Advance First Aid eller Wilderness First Responder
 • Du kan visa dokumenterade betyg eller ha referenser från tidigare praktik- och arbetsplatser som påvisar god förmåga att kommunicera och kunna leda grupper på fjället på ett professionellt sätt
 • Du känner dig trygg med att guida toppturer för nybörjare
 • Du innehar B-Körkort
 • Du kan svenska och engelska flytande och det är meriterande om du kan ytterligare något språk
Meriterande är om du:

 • Har gått en guideutbildning
 • Har erfarenhet av att arbeta som guide
 • Har vistats i Abisko med omnejd och känner till omgivningarna
 • Har erfarenhet från klippklättring/reparbete
 • Har intresse och kunskap kring samisk kultur och fjällnatur
 • Har tidigare erfarenhet av serviceyrken, gärna erfarenhet av liknande arbetsuppgifter
Har du ett specialintresse som exempelvis fotografering, grafisk design eller historia så tycker vi att det är roligt att få veta detta! 

Övrigt som är bra att veta:

 • Lön och arbete enligt HRF:s kollektivavtal. Tjänsterna är säsongsanställning med en arbetstid om 70-100% där variationer kan förekomma.
 • Säsongen sträcker sig mellan den 5:e december 2020 och den 18:e april 2021. Generellt sett sträcker sig anställningarna över hela säsongen, men i nödfall kan detta frångås. 
 • Nytt personalboende i närheten av fjällstationen i eget rum med dusch och toalett där du delar kök med dina säsongskollegor.
Ansöker gör du genom att fylla i ansökningsformuläret med ett personligt brev samt CV. Berätta vem du är, varför du söker arbete hos oss i Abisko och varför du tror att du skulle passa för tjänsten. Var beredd att lämna referenser om du kommer vidare i rekryteringen. Ansök gärna så fort som möjligt då vi håller intervjuer löpande under annonseringstiden. 

STF Abisko Turiststation är Svenska Turistföreningens nordligaste fjällstation och är placerad i Abisko Nationalpark. Här har vi funnits i över 110 år. Vi har 377 bäddar, KRAV 2-märkt restaurang, butik med uthyrning av friluftsutrustning, linbana och guideverksamhet. Gästerna som besöker oss kommer från hela världen, året runt. 

Läs gärna mer om oss på https://www.svenskaturistforeningen.se/boende/stf-abisko-turiststation/

Ansökan